Restricţii absurde pentru actori, de la 1 septembrie. Ministrul Culturii: “Cu multe dintre ele nu am fost nici eu de acord”

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a oferit un punct de vedere după apariția în spațiul public a restricțiilor și condițiilor pentru desfășurarea activităților culturale.

Printre condițiile și restricțiile care trebuie respectate pentru reluarea reactivităţii culturale se numără contactul fizic limitat între actori, prezența îndelungată la serviciu a actorilor din grupele de risc, fie că vorbim de personajele principale sau nu.

Restricția se aplică persoanelor peste 65 de ani și celor cu afecțiuni cronice asociate. În funcție de cum este aplicată scena, se cere distanță de aproximativ 3-4 metri față de public.

De asemenea, evenimentele se vor desfășura pe o durată de maximum patru ore, iar în spațiul deschis sunt acceptate 500 de persoane. Pe scenă vor trebui să fie delimitări clare între actori.

Pentru filmările în interior, suprafața platoului de filmare trebuie organizată în așa fel încât “fiecare persoană să aibă o suprafață aferentă de 4 metri pătraţi”. Asta deși distanța dintre persoane trebuie să fie de 1,5 metri.

Restricţiile sunt criticate şi de ministru şi de producători

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat la Antena 3 că „aceste restricții care au stârnit polemică încă din luna iunie sunt recomandările obligatorii primite de la INSP.

Cu multe dintre ele, nici eu nu am fost de acord. Am fost nevoiți să le inserăm în Ordinul de ministru. Nu am găsit înțelegere la INSP când am încercat să explicăm că aceste restricții ar trebui adoptate mediului artistic“.

Întrebat dacă mediul artistic a fost consultat, ministrul Gheorghiu a răspuns: “Da, am avut diferite discuții cu artiștii și managerii. Am luat act de obiecțiunilor lor. Unele am reușit să le asumăm și să facem modificările cerute, dar acolo unde n-am putut din motivele spuse mai devreme, Ordinul a rămas în forma inițială“.

Producătoarea Ada Solomon spunea pentru Europa liberă că va fi mai complicat, pentru că nu e vorba doar de respectarea legii, ci și de grija pentru protecția fiecăruia dintre cei care intră pe un platou de filmare.

“Cum te descurci astfel încât să asiguri 4 mp pentru fiecare om care e într-un spațiu închis e complicat, la fel cum reușești să faci unele scene astfel încât să te oprești la fiecare 15 minute.

E complicat și costisitor să faci toate lucrurile astea, să înglobezi aceste măsuri repetate de aerisire, de dizinfecție, de pune masca, scoate masca, pentru că vei repeta cu mască și

în momentul în care daiactorii își scot măștile. Dar toate acestea țin și de cum faci să te protejezi, pentru că nu e vorba numai de a respecta legea, ci și de protecția fiecăruia, pentru că, toți vrem să fim în siguranță.

Într-adevăr, va fi mai greu, mai încet, cu costuri suplimentare. Nu e ușor dar e mai mult decât nimic și lucrurile pot merge înainte, asta e important,” ne spune Ada Solomon. scrie romaniatv.net