Găluștele cu prune sunt una dintre delicatețele toamnei. Rețeta este foarte ușor de urmat, iar rezultatul este extraordinar, mai ales în perioada în care prunele sunt în plin sezon.
Ingrediente necesare găluște cu prune
Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
350g făină
300g pesmet
250g zahăr
câteva linguri zahăr extra
2 ouă
2 linguri de ulei
scorțișoară pudră
1kg cartofi
800g prune ferme, de mărimi mici
Modul de preparare
Găluștele cu prune nu sunt greu de făcut, însă există câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont pentru a avea un rezultat excepțional, de fiecare dată. Astfel, prima dată ne vom ocupa de pesmet.
Pesmetul se pune într-o tigaie sau cratiță cu fundul gros, la foc mic, alături de scorțișoara măcinată și de zahăr. Scopul este să topim zahărul, fără să-l ardem, așa că este necesar să amestecați constant în recipient.
După câteva minute, pesmetul va prinde o culoare aurie și, când zahărul s-a topit, atunci putem stinge focul, punând pesmetul într-un catron cu gură largă.
Urmează să punem la foc cartofii. Aceștia trebuie să fie albi și făinoși. Fiecare gospodină fierbe cartofii în funcție de preferințe. Spre exemplu, cartofii pot fi puși la fiert în coajă pentru a nu absorbi apă, ceea ce înseamnă folosirea făinii în exces.
Între timp, vom scoate sâmburii prunelor, având grijă să tăiem fructul pe mijloc, dar să nu separăm cele două jumătăți. Apoi, vom pune peste ele câteva linguri de zahăr, pentru a prelua din umiditate.
De asemenea, cartofii, după fierbere, pot fi lăsați să se răcească, scoși din coajă și dați prin răzătoarea mică, sau pot fi pasați atunci când sunt calzi. Și acest pas ține de preferințele fiecăreia.
Mai există încă o discuție în rândul gospodinelor. Unele dintre ele preferă să nu adauge peste cartofi ouăle întregi, ci doar gălbenușurile, tot în scopul de a obține o compoziție mai densă fără a folosi multă făină.
Formarea găluștelor
Așadar, după ce cartofii au fost pasaați, se adaugă uleiul și ouăle, amestecând rapid, nu mai mult de două minute. Apoi, se adaugă un praf de sare și făina, puțin câte puțin, amestecând constant.
Cantitatea de făină s-ar putea să difere în funcție de factorii menționați mai sus, iar compoziția finală trebuie să fie ușor maleabilă și foarte puțin lipicioasă.
Punem, într-o oală cu gura largă apă la fiert. Când apa clocotește, vom îmbrăca pruna în aluat, având grijă să fie acoperită complet și într-un mod cât mai plăcut din punct de vedere estetic.
Apoi, găluștele cu prune se pun în apă, fiind gata după aproximativ trei minute, sau în momentul în care s-au ridicat la suprafața apei. După ce sunt scoase, se tăvălesc prin pesmet imediat, cât sunt calde, pentru a le înveli într-un strat delicios și uniform.
Găluștele cu prune sunt gata! Spor la gătit!