In calendarul popular, pe 24 iunie este sarbatoarea denumita Sanziene, in Ardeal, iar in Muntenia si Oltenia-Dragaica.
Sanzienele, spre deosebire de iele, sunt zane bune, umbla noaptea si dau puteri oamenilor, animalelor si plantelor.
“Oamenii fac ceai din sanziene si il beau, le dau flori de sanziene animalelor sa manance ca sa fie aparate de boli”, spune etnologul maramuresean Janeta Ciocan.
Cine nu cinsteste Sanzienele, adica cine nu le culege, nu impleteste cununi si nu le arunca peste casa sau nu face niciun alt obicei din nenumaratele traditii existente, isi atrage pedeapse din partea “zanelor” bune. In acest caz, Sanzienele imprastie vijelii, grindina si distrug recolte.
SANZIENELE 2020. TRADITII si OBICEIURI de SANZIENE. Fetele se tavalesc goale in roua diminetii
In Maramures, fetele nemaritate obisnuiau sa se spele dimineata, in roua sanzienelor, ca sa aiba copii.
“Fetele dezbracate se tavaleau in iarba ca sa fie fertile”, mai spune etnologul. Si femeile se spala in apa curgatoare ca sa fie curate de aceasta sarbatoare.
Nu toti oamenii au dreptul sa culeaga aceasta planta, doar copiii si femeile ajunse la menopauza. Altfel, isi pierd puterea plantele.
In noaptea de 23 spre 24 iunie, fetele nemaritate isi pun la capatai flori de sanziene, in speranta ca isi vor visa ursitul, adica jumatatea.
SANZIENELE 2020. TRADITII si OBICEIURI de SANZIENE. Cununa peste casa arata cat vei trai
Dupa ce sunt culese, florile de Sanziene se impletesc si se arunca peste casa.
“Cununile care raman pe casa, undeva sus, pe acoperis, inseamna ca acele persoane care le-au aruncat vor trai mult. Cele care ajung in partea de jos a acoperisului – inseamna viata scurta. Iar cununile care cad de pe acoperis vestesc sfarsitul apropiat al celor care le-au aruncat”, mai spune etnologul.
In Maramures, mai este o traditie conform careia florile de sanziene se impletesc sub forma de cruce, se duc la biserica si se sfintesc, iar apoi se pun la “crucile” drumului (pe drumurile din afara satului, unde se afla pamanturile pe care le lucreaza satenii) ca sa rodeasca holdele si recoltele.
SANZIENELE 2020. TRADITII si OBICEIURI de SANZIENE. Cum se afla norocul
Gospodarii incearca sa afle care le va fi norocul la animale tot cu ajutorul florilor de Sanziene. In seara din ajunul sarbatorii, agata cununi de Sanziene la coltul casei orientat catre rasarit si, daca a doua zi in coronite este prins par de la anumite animale sau puf/pene de la pasari, considera ca anul va fi bun, mai ales pentru acestea.
SANZIENELE 2020. TRADITII si OBICEIURI de SANZIENE. Practici si ritualuri magice – vraji de Sanziene
Florile culese in ziua de Sanziene, prinse in coronite sau legate in forma de cruce, sunt duse la biserica pentru a fi sfintite si sunt pastrate, apoi, pentru diverse practici magice.
Pentru alungarea spiritelor malefice, se aprind focuri in care se aruncau substante puternic mirositoare, se buciuma si se striga in jurul focurilor.