Schimbări în noul Cod Rutier: Sute de permise auto urmează să fie suspendate începând din această iarnă

Codul rutier se schimbă începând din această iarnă. Sute de șoferi riscă să rămână fără permisul auto începând din această iarnă, conform anuțului oferit de Poliția Română.

Conform noului Cod Rutier, șoferii care depășesc limita de viteză legală sau nu vor opri la barieră, atunci când se apropie trenul, riscă să primească amenzi de până la 3000 de lei, conform avocatnet.ro

Modificări în noul Cod Rutier. Șoferii riscă să își piardă permisul dacă nu vor respecta aceste reguli

De asemenea vor fi vizați șoferii care schimbă benzile de mai multe ori atunci când vor să depășească o coloană de mașini care circulă în același sens de mers, dar și aceia care nu respectă distanța față de vehiculul din față.

Totodată, modificarea Codului Rutier este adresată și celor care încalcă regulile de circulație pe autostrada.

Șoferii care vor circula pe banda de urgență, fără un motiv bine întemeiat, pot scoate din buzunar până la 2.900 de lei.

Polițiștii nu vor tolera nici comportamentul agresiv al conducătorilor auto. Este vorba de utilizarea claxonului abuziv sau utilizarea semnalelor luminoase, drifturile, dar și motocicliștii care circulă pe o singură roată.

Așadar, conform noului Cod Rutier, cei care nu vor respecta aceste reguli, vor primi amenzi între 580 de lei și 725 de lei, dar riscă și suspendarea permisului auto pentru o perioada de până la 30 de zile.

Noul Cod Rutier prevede suspendarea permisului pentru o perioada de până la 120 de zile pentru executarea întoarcerii pe autostradă sau mersul înapoi, de a circula sau de a traversa de pe un sens de mers pe altul, prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Totodată, sancțiunea complementară de a suspenda dreptul de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile s-a majorat pentru nerespectarea regulilor de circulație la nivel cu calea ferată, dar și pentru depășirea vitezei legale cu mai mult de 70 de km la oră sau depășirea neregulamentară.

Amenda poate depăși 1.160 de lei, iar permisul poate fi suspendat pentru 60 de zile

Conform noilor modificări aduse Codului Rutier, cea mai mare amendă pe care o riscă șoferii este cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 de lei și va fi acordată pentru aruncarea gunoiului pe geamul mașinii.

Poliția Română a anunțat că, în doar o săptămână, circa 200 de șoferi au rămas fără permisul auto timp de patru luni, pentru depășirea, cu peste 70 de km la oră, a vitezei legale, unul dintre șoferi fiind prins circulând cu 253 de km la oră pe un segment de autostrada.

De asemenea, persoanele care vor fi prinse fără kitul de siguranță la ele vor risca amenzi aspre. Autoritățile române au fost nevoite să ia aceste decizii, pentru că tot mai mulți români sunt prinși fără echipamentele corespunzătoare unui autoturism. Kitul trebuie să conțină o trusă medicală, două triunghiuri reflectorizante și un stingător pentru incendii.

În cazul în care șoferii sunt prinși fără acestea pot primi amenzi cuprinse între 580 de lei și 725 de lei.