Sfântul Andrei 2022. Când se pune grâul la încolțit? Vezi care este semnificația acestei tradiții românești de Sf. Andrei. Această sărbătoare marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă.
Sfântul Andrei 2022. Când se pune grâul la încolțit
Grâul se pune la încolțit de Sfântul Andrei, în ajunul acestei sărbători, pe 29 noiembrie.
Conform tradiției, fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu. În ajunul sărbătorii, trebuie să iei o mână de grâu, care se pune într-un ghiveci cu pământ sau un castron mai înalt. Boabele de grâu se acoperă cu pământ, se udă și se așează la o fereastră. Asta pentru că au nevoie de lumină naturală, dar și căldură.
Dacă până la Anul Nou, grâul plantat la Sfântul Andrei, este verde și înalt, înseamnă că anul va fi prosper, iar cel care a pus grâul va fi sănătos.
Ce semnificație are grâul pus de Sfântul Andrei
Această tradiție se respectă de Sfântul Andrei din bătrâni. Grâul se pune la încolțit într-un vas cu apă sau în pământ. Există o vorbă veche, care spune că dacă grâul va crește până la Anul Nou și este înalt și bogat, așa va fi și anul ce va veni pentru persoana care a sădit grâul. Dacă grâul este frumos și înalt, asta înseamnă un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese.
De altfel, se mai spune că așa cum va fi vremea în ziua de Sfântul Andrei, așa va fi toată iarna. Dacă în noaptea de Sfântul Andrei luna va fi plină și cerul senin, iarna va fi moinoasă, iar dacă noaptea de Sf. Andrei, cerul e întunecat, atunci va fi o iarnă grea, scrie traditii-superstitii.ro
Calendar 30 Noiembrie. Rugăciunea de Sfântul Andrei
Rugăciune de Sfântul Andrei. Pentru ca fiecare român să fie ferit de boli și de gândurile rele ale celor din jur, poate rosti următoarea rugăciune:
„Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim.
Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv.