Superstiția bradului: ghinion sau noroc?

În ciuda faptului că bradul reprezintă un simbol al sărbătorilor de iarnă și al bucuriei, în popor se spune că nu este bine să-l plantezi lângă casă. Superstiția afirmă că un brad plantat în curte poate aduce moarte și ghinion pentru familie și casă. Această credință este întâlnită în special în regiunile Moldovei și Munteniei, unde există obiceiul de a evita plantarea brazilor în apropierea locuințelor.

În Moldova, se spune că dacă plantezi un brad în curte, moare cineva din familie, iar în Muntenia există superstiția că bradul plantat în grădina casei aduce ghinion în familie. Bătrânii susțin că nu este bine ca o familie să planteze un brad în curtea casei, deoarece aceasta se va destrăma. Există chiar și o altă credință conform căreia un brad tăiat de pe locul unei case și folosit în construirea acesteia aduce nenoroc. Potrivit susținătorilor acestei superstiții, o astfel de casă nu va avea stabilitate și va fi supusă unor probleme structurale.
Proprietățile rășinii de brad
Pe lângă superstițiile legate de plantarea bradului în curte, acest arbore are și virtuți medicinale. Rășina lui este folosită pentru tratarea diferitelor afecțiuni, sub formă de alifie în care se adaugă ceară, seu, coadă șoricelului, scrum de copită de cal, pânză de păianjen, toate amestecate în rachiu. Această alifie este utilizată pentru vindecarea bătăturilor și rănilor. De asemenea, tinerii rășini sunt folosiți în băi pentru a combate reumatismul, iar ceaiul din conuri verzi este administrat pentru durerile de stomac.

Prezența brazilor în amenajările peisagistice contemporane

Cu toate superstițiile și credințele populare, bradul este foarte prezent în amenajările peisagistice contemporane și este preferat de mulți români pentru decorarea și înfrumusețarea grădinilor. Motivele pentru care bradul este ales sunt multiple. În primul rând, acesta rămâne verde întreg anul, oferind astfel un strop de culoare oricărui peisaj. De asemenea, coroana bogată a bradului poate servi ca un paravan natural, asigurând intimitatea proprietății, mai ales atunci când plantați mai mulți arbori.

Sfaturi pentru plantarea brazilor în grădină
Dacă decideți să plantați un brad în curtea casei, trebuie să țineți cont de anumite aspecte practice. Este important de menționat că rădăcinile brazilor se dezvoltă în principal pe lateral și la suprafața pământului, și nu în adâncime. Din acest motiv, atunci când săpați groapa pentru plantare, asigurați-vă că are un diametru cel puțin egal cu circumferința crengilor bradului. Aceasta va permite rădăcinilor să se dezvolte în mod corespunzător și să aibă acces la nutrienții necesari. Fiind un arbore de talie mare, bradul trebuie să aibă suficient spațiu în jur pentru a se dezvolta în mod sănătos.

În concluzie, superstițiile și credințele populare legate de plantarea bradului în curte pot varia în funcție de zona geografică și tradițiile locale. Cu toate acestea, bradul rămâne unul dintre cei mai preferați arbori pentru amenajarea grădinilor datorită frumuseții sale și a multiplelor sale beneficii. Așadar, indiferent de credințe, plantarea unui brad poate reprezenta o modalitate minunată de a aduce natura mai aproape de casă