Toți bucureștenii vor fi testați

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că toți bucureștenii vor fi testați de coronavirus. Este vorba despre un program care va demara rapid. Mai multe echipe mobile vor merge merge door to door să testeze toată populația Capitalei.

Ministrul Sănătății: Toți bucureștenii vor fi testați pentru Covid-19. Mergem din ușă în ușă
Echipele de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” lucrează deja la finalizarea proiectului prin care toți bucureștenii vor fi testati pentru Covid-19. Ministrul a precizat că mai multe echipe mobile vor merge din ușă în ușă pentru a testa populația din Capitală.

Acum persoanele diagnosticate cu noul tip de coronavirus sunt internate în cele 7 centre de boli infecțioase: 2 în Capitala și 5 în restul țării. Pentru a evita ca infecția să ajungă și la cei cu alte boli care au rămas internați în unitățile sanitare, ministrul Sănătății a precizat că pacienții nu vor fi amestecați.

Victor Costache: ”Nu tratăm Covid-19 în spitale nonCovid, e pilonul de bază al strategiei pentru lupta împotriva virusului. Au fost deja pregătite spitale de boli pulmonare și se adaugă la fiecare județ un spital care va deveni spital Covid-19 sau se grupează două județe pentru a identifica un spital mai mare. La nivelul Bucureștiului s-a pregătit Colentina, care va deveni funcțional de mâine”, a declarat Victor Costache pentru stirileprotv.ro

Totodată, pacienții cu forme ușoare nu vor fi tratați acasă, așa cum s-a întâmplat în alte țări. Ministrul consideră că aceasta este o greșeală foarte mare.

“Mâine începe un proiect pilot pentru a lua presiunea de pe spitalele de boli infecțioase. Mâine, 50 de pacienți vor fi instalați în hoteluri cu camere individuale, supravegheați. Principiul de bază e să nu amestecăm pacienții și să nu-i trimitem acasă, e cea mai mare greșeală care s-a făcut în țările europene”, a mai spus ministrul.

”Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste.

Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Costache a făcut un apel la populație, dar și la medici, în această perioadă dificilă pentru toată lumea.

”Dacă până acum 2 luni puteam merge la vizită în spital în grup, medicii așa făceam, în momentul de față totul se schimbă. Doar chirurgii aveau măști, acum toată lumea trebuie să poarte. Corpul medical trebuie să înțeleagă că trebuie să ne schimbăm felul în care abordăm pacientul. Guvernul va da o hotărâre mâine, prin care va autoriza producția de biocide pentru Oltchim și Farmec. Astfel va fi acoperită nevoia de dezinfectanți în toate spitalele din țară”, a a mai adăugat ministrul.