Ultima ora: Mugur Isarescu face anuntul pe care il asteapta toti romanii. Ce se intampla cu creditele si unde ajunge cursul valutar

Intre 1 aprilie si 15 mai, BNR a cumparat de pe piata secundara titluri de 3,1 mld. lei, „Relaxarea cantitativa” fiind temperata.

BNR a cum­pa­­rat titluri de stat de pe piata se­cun­dara, a oferit lichiditate ban­­cilor, sporind con­si­de­­rabil volumul opera­tiunilor repo efectuate bilateral, iar cotatiile titlurilor de stat si dobanzile pe piata inter­ban­cara au sca­zut, in timp ce evolutia cursului de schimb al leului a fost stabila, a transmis Mugur Isarescu, gu­ver­natorul BNR, in cea de-a doua iesire publica de la izbuc­nirea crizei noului virus.

Isarescu anunta, la sfarsitul lunii martie, depasirea varfului tensiunilor generate de criza COVID-19 in domeniul monetar, bancar si financiar. In aceasta declaratie a guvernatorului BNR anunta injectiile de lichiditate ale bancii centrale pentru sustinerea finantarii economiei reale si a statului,

In perioada 1 aprilie – 15 mai, volumul operatiunilor repo efec­tua­te de BNR cu bancile pe baze bilaterale a ajuns la un stoc mediu zilnic de aproximativ 13 mld. lei, iar achizitiile bancii centrale de titluri de stat de pe piata secundara au insumat in 15 mai 3,1 mld. lei.

„Dupa depasirea, la finele lunii mar­tie 2020, a varfului tensiunilor gene­rate de criza COVID-19 pe piata finan­ciara interna, obiectivul imediat al BNR a fost pastrarea stabilitatii recastigate si asigurarea lichiditatii necesare finantarii in bune conditii a sectorului public, firmelor si populatiei“, declara Isarescu.

Continuare