ULTIMA ORA! Regele romilor, Dorin Cioabă, mesaj dur către Valeriu Gheorghiță: ”Parlamentul la ora actuală este ceea ce era odată șatra”

Valeriu Gheorghiță a anunțat începerea campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus pentru toate persoanele de etnie din România. Le-a transmis un mesaj pe limba lor. Cu toate acestea, se pare că Valeriu Gheorghiță nu a reușit să îl impresioneze prea tare pe Dorin Cioabă. Iată cum i-a răspuns regele romilor!

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a transmis un mesaj public prin care a încurajat toate persoanele de etnie romă de la noi din țară să se vaccineze împotriva noului coronavirus.

Regele romilor, Dorin Cioabă, mesaj dur către Valeriu Gheorghiță
De asemenea, Valeriu Gheorghiță a subliniat faptul că, începând de luni, comunitățile de romi din România vor avea posibilitatea să se imunizeze împotriva virusului care face din ce în ce mai multe victime la noi în țară.

Valeriu Gheorghiță a transmis și un mesaj și în limba romani, ”Na dara! Na-i chanci nasul, hai te cheras o vaccino”, care s-ar traduce prin: ”Nu te teme! Nu e nimic rău! Hai să facem vaccinul!”. Deși s-a mai încurcat, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a mărturisit că aceasta este o inițiativă cât se poate de bună.

Ei bine, se pare că mesajul pe care Valeriu Gheorghiță l-a transmis comunităților de romi nu l-a încântat prea tare pe Dorin Cioabă. Acesta i-a răspuns cu un mesaj mult mai elaborat, declarându-se dezamăgit de faptul că întotdeauna romii sunt lăsați la urmă.

Regele romilor, Dorin Cioabă, a spus că intenția autorităților este, de fapt, una bună, însă a venit cam târziu. De asemenea, Dorin Cioabă a declarat că Valeriu Gheorghiță i-a speriat încă de la început pe romi în ceea ce privește vaccinul și că romii nu sunt obișnuiți să li se ofere ceva pe gratis, fără să suporte consecințe.

În plus, Dorin Cioabă a mărturisit că s-au împlinit mai bine de 30 de ani de când a dorit să integreze romii, însă de fiecare dată aceștia ar fi fost trecuți cu vederea și că ar fi nevoie de o altă strategie pentru ca persoanele care fac parte din aceste comunități să fie convinse să se vaccineze.

„E o intenție bună, cam târziu venită. Ca de fiecare dată, romii au fost lăsați mai la urmă. Așa suntem și în localități. Noi suntem la ieșirea din localități. Dacă s-a vaccinat majoritatea dintre români, acum s-au gândit să vină cu mesajul și către noi. Problema s-a pus greșit de la început. Poate să spună domnul Gheorghiță în orice limbă.

Prima dată i-ați speriat foarte tare pe romi prin declarațiile oamenilor politici care au venit să spună că vaccinul este ceva rău. Romii știu că nu pot primi nimic gratis fără să aibă consecință asupra lor. (…)

Trebuie să avem o altă strategie și să avem niște mediatorii sanitari cum am avut odată, care să meargă în comunități și să le explice oamenilor care sunt avantajele acestei vaccinări și faptul că este spre binele lor.

După 30 de ani în care s-a încercat integrarea romilor, nu s-a reușit lucrul acesta. Noi i-am transformat pe majoritari și mai ales pe oamenii din politică. Ei au luat obiceiurile noastre. În loc să ne integreze ei pe noi, i-am transformat noi pe ei. Parlamentul la ora actuală este ceea ce ora odată șatră, când nu ne înțelegeam”, a spus Dorin Cioabă la Antena3 scrie spynews.ro

Sursa:ombun.net