UN POLIȚIST A RUPT TĂCEREA! DE CE SE DAU ATÂT DE MULTE AMENZI ÎN ROMÂNIA

Ploaia de amenzi din ultima perioadă a revoltat pe toată lume. Au fost aplicate o mulțime de sancțiuni, unele întemeiate, altele nu chiar. Oamenii au fost scandalizați de felul în care forțele de ordine acționează și de multe ori a fost reclamat un exces de zel din parte autorităților. Un polițist a rupt tăcerea și a explicat ce se întâmplă.

Un polițist din cadrul IPJ Timiș și lider al Sindicatului Național al Polițiștilor DECUS, filiala Timiș a făcut unele declarații șocante despre problemele din sistem, care sunt vizibile mai ales în aceasta perioadă de criză.

Polițistul a declarat că avalanșa de amenzi are ca substrat o presiune pe care șefii o pun pe umerii angajaților din teren. Se cer cât mai multe amenzi, existând chiar o competiție între superiori legată de numărul de amenzi date.

„Șefii ies în față cu cine are mai multe amenzi pe structură. În funcție de lucrurile astea, se fac avansările înainte de termen și se dau salariile de merit… Se merge pe principiul: nu poți să vii din teren fără nici o sancțiune… Problema cu presiunea să dăm amenzi exista și înainte de Starea de Urgență. Chiar și domnul Despescu a zis: hai să nu mergem la rupere acum cu amenzile”, a declarat polițistul, într-un interviu pentru Libertatea.ro.

Problemele din interiorul sistemului

Deși polițistul admite că situația din acest moment este exagerată și destul de prost gestionată, acesta a tras un semnal de alarmă și asupra problemelor din cadrul sistemului, care nu sunt nici ele de neglijat.

Polițistul a reclamat faptul că autoritățile nu au suficiente echipamente, atât de necesare in aceasta perioada.

„Noi ne cumpăram inclusiv vestele reflectorizante, noi ne cumpăram spray-ul lacrimogen, noi cumpăram cătușe, noi ne cumpăram lanterne. În afară de un pistol de 40 de ani și o stație, noi altceva nu primim de la Inspectorat. Au fost incidente, s-au blocat pistoale colegilor și efectiv nu aveau ce să facă”, a mai povestit acesta.

Se pare că superiorilor le este teamă să raporteze aceste neajunsuri pentru a nu-și pierde locurile de muncă: „Șefii nici nu au curajul să raporteze mai sus, doar ca să nu deranjeze, să nu fie schimbați”.

O alta problema în aceasta perioadă, când acțiunile stradale au fost sporite este lipsa agenților de pe teren: „Nu mi se pare corect ca jumătate din lucrători să fie șefi sau lucrători la birou, în condițiile în care este deficit în stradă”, a mai declarat polițistul.