Nicolae Trușcă este preotul care l-a desființat printr-o scrisoare pe Raed Arafat! Născut chiar pe 19 mai, în anul 1959, acesta și-a făcut studiile teologice la Seminarul din București și la Facultatea de Teologie din Pitești. În ianuarie 1982, a fost numit preot paroh în parohia Negoiești, jud. Călărași.
În acest sat, preotul a găsit o biserică monument istoric, ctitorită de domnitorul Matei Basarab în anul 1649, dar grav avariată de cutremurul din martie 1977. Restaurarea ei a devenit o preocupare permanentă a părintelui care a reușit ca până în decembrie 1989 să aducă totul pe o linie de plutire. Lucrările finale aveau să se încheie în 2016.
Cu doar câteva zile înainte să împlinească 61 de ani, Nicolae Trușcă a luat poziție în urma declarațiilor făcute de Raed Arafat. Preotul i-a transmis secretarului de stat o scrisoare deschisă, una în care a ținut să-i aducă aminte acestuia de campania din 1996, potrivit Fanatik.
„NU FACE PARTE DINTRE DUMNEZEII DIN MEDICINĂ”
“De la Natașa la Arafat, În timpul campaniei electorale din anul 1996, a fost prezentat la televizor un clip în care o doamnă ne îndemna să votăm partidul de stânga aflat la putere. Ne spunea ceva și de democrație. Pe doamna respectivă, care avea în jur de 60 de ani, o chema… Natașa.
Ion Cristoiu a spus atunci; „îmi poate da lecții de democrație oricine… dar nu Natașa.” Pentru a avea pretenția să adere la Uniunea Europeană, România trebuia să îndeplinească mai multe condiții printre care și aceea de a face un transfer de putere în mod pașnic.
Clipul respectiv a creat o reacție adversă a electoratului care a votat cu „dreapta.” Poate că asta a fost și intenția „stângii” de la putere. După 24 de ani îmi dă lecții cum să mă comport în biserică… Arafat”, a scris preotul
Nicolae Trușcă nu s-a oprit aici. Preotul a ținut să arate că România nu îi este datoare cu nimic lui Raed Arafat pentru înființarea SMURD. Mai mult de atât, acesta spune că biserica a fost găsită vinovată pentru tragedia de la Colectiv, deși culpa era în dreptul altora.
„Nu contest unele calități ale domnului Arafat, cu toate că nu face parte dintre dumnezeii din medicină. Nu am auzit să facă vreo operație pe creier sau pe cord deschis, fără să mai luăm în seamă cum „bântuia” la Colectiv. A înființat Smurdul, dar și noi, cetățenii acestei țări, i-am fost recunoscători domnului Arafat punându-i în față oala cu smântână în care bagă din când în când lingura.
După evenimentul nefericit și regretabil de la Colectiv pe cine credeți că a căzut măgăreața?… Exact! Pe Biserică! Au fost verificate în anul care a urmat toate bisericile din țară de două, trei ori. Azi în nicio biserică nu se mai aprind lumânări”, a mai spus Nicolae Trușcă
De altfel, preotul le-a atras atenția autorităților. Acesta spune că biserica a devenit din nou vinovatul de serviciu, în condițiile în care regulile nu sunt respectate în situații mult mai grave.
„Cine este calul de bătaie în această pandemie? Tot Biserica. Ca preot onest -zic eu- nu fac parte dintre aceia care consideră actuala pandemie un scenariu mondial! Dar nu pot să trec cu vederea faptul că, văd la același televizor, unde am văzut-o pe Natașa, aglomerări de persoane în piețe, în magazine, în autobuze, la metrou iar în biserică trebuie să avem 4 m.p. de persoană.
Cred ca este neinspirată ideea ca domnul Arafat să vorbească despre Biserică, din motive lesne de înțeles și pentru a nu crea o reacție adversă cum a creat Natașa cu 24 de ani în urmă. Domnul Arafat ar trebui să lase orgoliul deoparte și să delege altă personă să vorbească despre Biserică. Doamne ajută”, a mai scris Nicolae Trușcă
Vă readucem aminte că Raed Arafat a fost cel care a anunțat cu doar câteva zile înaintea de relaxarea unor măsuri că bisericile nu vor putea fi deschise în primul val. Mai mulți preoți, dar și reprezentanți ai Patriarhiei i-au atras atenția secretarului de stat.
”Ştiu că pentru oamenii credincioşi e foarte important, dar nu se vor deschide în primul val. Să vedem din al doilea val şi cu ce măsuri. Biserica reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoanele vulnerabile – clar acolo va trebui să se ia unele măsuri”, transmitea Arafat
”Ştiu că există o deschidere la nivelul Patriarhiei să se ia măsuri de distanţare, dar nu poţi să vii cu măsuri de relaxare brusc”, a mai spus secretarul de stat. În cele din urmă, Guvernul a aprobat redeschiderea bisericilor pe data de 15 mai, dar cu anumite condiții scrie infamilie.tv