Uniformele școlare, obligatorii de la toamnă! Proiect de lege controversat: „Apare în fiecare an, e o aberație”

Uniformele școlare, obligatorii de la toamnă! Aceasta ar putea fi noutatea pentru anul școlar 2020-2021, primul care începe într-o perioadă de pandemie. Astfel, conform unui proiect de lege inițiat de un senator PMP, Cătălin Lucian Iliescu, elevii ar putea fi obligați să vină la școală îmbrăcați la fel.

Uniformele școlare, obligatorii de la toamnă!
Introducerea uniformei ar creşte siguranţa elevilor in şcoli, spune senatorul care a venit și cu propunerea ca părinţii să primească anual 350 de lei de la stat pentru cumpărarea uniformei.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI
Dacă va trece proiectul, atunci consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor, stabilesc modelul uniformei şcolare pentru elevii unităţii de învăţământ respective din învăţământul general obligatoriu de stat.

Proiect de lege controversat
Pentru acoperirea costurilor uniformelor şcolare, se acordă o sumă de 350 de lei/anul şcolar pentru fiecare elev, sumă care se atribuie în cote egale în fiecare semestru. Trebuie specificat că fondurile necesare pentru aplicarea prezentei legi se asigură din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Modelul uniformelor şcolare se comunică inspectoratului judeţean de poliţie şi inspectoratului judeţean de jandarmi sau, după caz, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Nu toată lumea este însă de acord cu senatorul. FANATIK a stat de vorbă cu reprezentanți ai asociațiilor de elevi care s-au arătat mai degrabă indignați de această propunere.

„Mda, este un proiect care apare în fiecare an, nu înțelegem de ce. Nu, nu suntem de acord cu el, nu avem cum să fim de acord cu așa ceva, este o aberație. Numai dacă vorbim despre suma pe care vor să o aloce și ne dăm seamă că totul e o greșeală.

Este o sumă mult prea mică, dar o sumă pe care Guvernul oricum nu o are, nu își permite să o cheltuie pentru așa ceva. Ce poți să îți cumperi de 350 de lei? O pereche de pantaloni de costum, o cămașă, ok, dar știți că mai e și frig, e și cald, îmbrăcămintea e în funcție de anotimp.

Plus că trebuie să te schimbi, nu poți purta zilnic aceeași cămașă. De unde bani, din ce să cumperi?

În plus de asta este și o contradicție acolo. În primul rând scrie clar în legea privind drepturile elevului că nu îl poți obliga sau nu-i poți îngrădi accesul în școală din cauza obiectelor vestimentare.

Și legea asta tocmai lucrul acesta l-ar face. Personal, nu cred că o să treacă, e un proiect SOV, anual, dar de unde bani pentru el?”, a declarat pentru FANATIK Andreea Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța