Unul dintre cei mai puternici antioxidanți din lume! Reglează tensiunea, previne diabetul și are de 20 de ori mai multă vitamina C decât portocala:

Agrișele sunt fructe care, din păcate, nu sunt atât de populare ca citricele, deși furnizează o cantitate mai mare de vitamina C. Aceste fructe întăresc imunitatea, fiind bogate în vitamine și săruri minerale: acidul citric, acidul malic, acidul tartric, celuloza, calciu, fier, fosfor, potasiu,

zaharuri, vitamina C, A, B1, B2, P. Agrișele țin și nivelul colesterolului sub control și scad tensiunea arterială, având puține calorii. Aceste fructe protejează rinichii și ficatul.

Agrișele se pot cultiva în România, însă la acest moment se regăsesc pe suprafețe mici, cu precădere în Ardeal. Agrișele se coc în iunie – iulie.
Din punct de vedere botanic, agrișele sunt bace, cu o greutate medie de 4.10 grame, făcând parte din familia Grossulariaceae.

Câtă vitamina C conțin agrișele
Fructele de agriș sunt o sursă bogată de vitamina C și fibre solubile. O porție de 100 grame de agrișe furnizează aproximativ un sfert din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Agrișele au un gust acrișor, fiind plasat undeva între ananas și căpșuni. Ele se pot consuma atât verzi, cât și când se închid la culoare, fiind mai roz și mai moi.

Agrișele au un rol antioxidant puternic, iar datorită berbaminei pe care o conțin, stimulează celulele albe din sânge, întărind sistemul imunitar.

Un sirop făcut din agrișe și miere este foarte bun în cazuri de răceală.

Puțină lume știe că agrișele nu se consumă doar crude. Ele pot fi folosite pentru acrirea ciorbelor sau a sosurilor, se poate face nectar sau dulceață din agrișe. De asemenea, se pot folosi în salate, sau se pot găti cu măr sau ghimbir, ca un sos la felul principal de mâncare.