Vremea se schimbă radical! Vin ploile în toată țara

De câteva zile ne confruntăm cu o caniculă mare. Temperaturile au ajuns și la 40 de grade celsius, dar se pare că vremea se schimbă radical începând de azi. Ploile cuprind tot teritoriul și vremea rea pune stăpânire pe noi, după ce ne-am plâns că aerul este irespirabil.

Alerta ANM: Cod galben de furtuni

Meteorologii ANM anunță că România va fi cuprinsă de furtuni și fenomene extreme, deși ne confruntăm cu o căldură de nedescris. Astfel, mai multe județe sunt vizate de această avertizare. Trebuie să fim atenți la vreme astăzi, în intervalul 28 iunie 12:00 – 28 iunie, ora 22:00.

“În intervalul menționat, în nordul Munteniei, în sud-vestul Moldovei și în zona Carpaților Orientali și Meridionali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp”, anunță ANM.

Județele vizate sunt: Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Neamț, Prahova, Suceava, Vâlcea și Vrancea.
De asemenea, specialiștii avertizează că manifestări de instabilitate atmosferică vor mai fi pe alocuri și în Transilvania, Oltenia, Dobrogea, sudul și estul Munteniei și restul Moldovei.

Avertizări de caniculă

Meteorologii au emis noi alerte de caniculă, după ce câteva zile nu am putut nici măcar să respirăm din cauza căldurii infernale. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că până la 30 iunie, ora 22:00 temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 33 și 37 de grade, iar nopțile vor fi tropicale și temperaturile minime se vor situa frecvent peste 20 de grade.

În intervalul 29 iunie, ora 12:00 – 30 iunie, ora 22:00 se va afla în vigoare o alertă cu Cod Galben de disconfort termic accentuat și caniculă. Se pare că nu scăpăm prea curând de temperaturile ridicate.

Astfel, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Maramureșului și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi accentuat, pe arii exinse indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă. Temperaturile vor ajunge în următoarele zile chiar și 37 de grade, iar căldura nu ne va lăsa nici noaptea, când vor fi înregistrate chiar și peste 20 de grade.