Acces mai ușor la analize medicale decontate. Ce se schimbă în România de la 1 iulie 2021

Vești bune pentru români! Autoritățile promit că de la 1 iunie vom avea acces mai ușor la analizele decontate de stat. Cu alte cuvinte, expresia: nu mai avem plafon, pe care o aud des cei care vor să-și facă analizele anuale, va deveni de domeniul trecutului.

Acces mai ușor la analize medicale de la 1 iulie 2021
Vestea face referire la analizele pe care statul le decontează în fiecare an. Pentru a le putea face, până acum aveai nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie, cu care mergeai la un cabinet pentru recoltare. Aceste analize puteau fi făcute doar câteva zile pe lună, cât are laboratorul respectiv plafon.

Ei bine, autoritățile promit schimbări de la 1 iulie 2021.

Am văzut și eu declarațiile oficialilor, dar eu nu pot să vă confirm încă acest lucru, pentru că aștept și eu formula finală a normelor de aplicare a contractului-cadru în care să fie evidențiat acest lucru, a precizat Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Începând cu data de 1 iulie 2021 va intra intra în vigoare un nou contract-cadru care va viza aspecte legate de prevenție, dar și particularități care vin din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Noile modificări vor facilita accesul pacienților de toate vârstele la analize medicale necesare în general, dar și pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice, cum sunt astmul bronșic, bronhopneumopatia, diabetul zaharat, hipertensiunea sau boală cronică la rinichi.

Până acum, laboratoarele aveau prin contract o obligație ca 10 la sută din fondurile care erau destinate de către Casa Asigurărilor de Sănătate să fie asigurate din venitul propriu pentru prevenție. Ei bine, acest „din venitul propriu” a făcut ca această reglementare să nu poată fi aplicabilă, iar pacienții care aveau nevoie de aceste examene profilactice să nu poată să beneficieze de ele, a mai spus Gindrovel Dumitra.

Dotări la cabinetele de medicină de familie
În Planul Național pentru Redresare și Reziliență este prevăzută dotarea cabinetelor de medicină de familie, în special a celor din mediul rural. Pacienții vor putea face un EKG sau un ecograf chiar la medicul de familie, fără bilet de trimitere la medicină de specialitate, cum se întâmplă în prezent.