Adrian Steinu-Cercel, despre posibilitatea ca starea de urgență să fie instituită iarăși. Când vom afla răspunsul

Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre evoluția pe care coronavirusul o va avea în țara noastră după apariția primelor măsuri de relaxare, dar și despre posibilitatea de a intra iarăși în stare de urgență.

Medicul a explicat exact care a fost evoluția virusului, pe care l-a comparat cu stadiile de evoluție la om: după naștere se extinde, devine rebel și apoi are momente de cumpănă.

Avem două componente importante – prima e legată de virus: este un microorganism nou în natură, el a apărut în urmă cu câteva luni de zile, a ajuns să-și facă stadiile evolutive, exact ca un copil mic – e născut, începe să crească, se școlarizează, adică își crește virulența și agresivitatea și începe să atace, devine rebel”, a explicat specialistul.

Revine stareade urgență în România? Răspunul medicului Adrian Streinu-Cercel
Totodată, medicul a vorbit și despre faptul că românii nu trebuie să înțeleagă că odată cu relaxarea a dispărut și virusul. Ei trebuie să fie conștienți că el tot există printre noi, iar măsurile impuse de autorități nu pot face în niciun caz față dacă nu există cooperare din partea cetățenilor, care trebuie să înțeleagă că aceste măsuri restrictive opresc virusul doar o anumită perioadă de timp. Pe mai departe, evoluția bolilor depinde de responsabilitatea cetățenilor, mai ales pentru că virusul va ataca unde oamenii merg să se plimbe nestingheriți.

În momentul în care devine rebel are niște momente de cumpănă, exact cum este și omul în viață. În aceste momente de cumpănă intervin autoritățile de sănătate publică. Aceste măsuri îl opresc pentru o anumită perioadă de timp, dar el și-a căpătat și virulență și agresivitate.

Când începi să te relaxezi trebuie să iei în calcul că acest virus nu stă degeaba. Și unde va ataca? Exact pe unde se duce omul și se plimbă”, a spus Cercel la Antena 3.