Alertă sanitară în România! Un bărbat suspect de Antrax a ajuns la spital și se află sub supravegherea medicilor. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, pacientul are 37 de ani și este din județul Alba. Se pare că în acest moment este internat pentru tratament și supraveghere medicală.
Alertă sanitară! Bărbat suspect de Antrax
Direcția de Sănătate Publică Alba informează că pacientul se află în afara oricărui pericol, dar rămâne în continuare sub tratament și supraveghere. Potrivit autorităților, diagnosticul va fi confirmat sau infirmat de analize mai amănunțite de laborator, primele analize efectuate indicând prezența bacilului anthracis care produce boala antrax.
A fost demarată o anchetă în acest caz, de către Compartimentul Epidemiologie din cadrul DSP Alba, în colaborare cu DSVSA Alba.
Se pare că primele date arată că bărbatul a contractat boala de la oile pe care le are în gospodărie. Totul a pornit de la o plagă veche, cu evoluție nefavorabilă, pe care omul o avea la degetul mic de la mâna stângă. Acesta s-a prezentat la medicul de familie, iar de acolo a fost îndrumat să meargă la un spital din județ pentru investigații amănunțite.
Precizăm faptul că ultimul caz de antrax a fost înregistrat în județul Alba în urmă cu aproximativ 7 ani.
Ce este, de fapt, Antraxul
Antraxul este o boală infecțioasă produsă de Bacillus anthracis. Boala este o zoonoză (boală comună omului și animalelor, fiind întâlnită mai frecvent la paricopitate ( bovine, caprine, ovine). Antraxul este cunoscut şi sub denumirile de dalac, buba neagră, cărbune sau pustula malignă.
Bacillus Anthracis, care se găsește în sol sub formă sub formă de spori dormanți. În condiții prielnice, se transformă în forma vegetativă și produce exotoxine cu efect letal.
Boala nu este contagioasă. Nu s-au raportat cazuri de transmitere interumană. Simptomele depind de tipul de transmitere a infecţiei. Antraxul evoluează clinic de regulă septicemic cu febră, tulburări generale, circulatorii.