Când pică Paștele în 2021? Calculul datei de Paște

Paștele reprezintă sărbătoarea Învierii Domnului, moment prețuit de toți creștin-ortodocșii. Data în care pică Paștele din 2021 este calculată după o formulă simplă, stabilită cu sute de ani în urmă. Conform acesteia, Paștele din 2021 pică pe 2 mai.

Calculul datei de Paște
Data Paștilor este stabilită conform primului conciliu de la Niceea, când s-a stabilit că Paștele va pica întotdeauna în prima duminică după prima lună plină care cade sau după echinocțiul de primăvară. Singura excepție este aceea că dacă se suprapune Paștelor evreiesc, atunci Paștele va fi mutat în duminica următoare.

Vă întrebați, poate, de ce există diferențe între Paștele catolic și cel ortodox. Ei bine, asta se întâmplă pentru că în bisericile ortodoxe echinocțiul de primăvară este fixat în 21 martie, potrivit calendarului iulian), iar biserica catolică și cele protestante se ghidează după calendarul gregorian, care presupune că echinocțiul e sărbătorit pe 3 aprilie. Din această cauză, data Paștilor în Biserica Ortodoxă nu poate niciodată mai devreme de 4 aprilie, iar în cazul bisericilor catolice nu poate fi mai devreme de 22 martie.

Când pică Paștele în 2021
Cât despre data Paștelui din 2021, pentru creștinii ortodocși, aceasta este de 2 mai. În ceea ce-i privește pe catolici și protestanți, aceștia vor sărbători Paștele în 2021 pe 4 aprilie.

“Evreii serbează Paştele tradiţional (Mielul pascal, trecerea prin Marea Roşie) deşi încă din secolul IV au renunţat la 14 Nisan ca dată a Paştelui pentru a nu coincide cu al creştinilor şi cu Învierea lui Hristos. Celelate confesiuni creştine în serbează la o altă dată din motive de calcul”, a precizat părintele Ionuț Aștefănoae, pentru adevărul.