Când vom putea ieși din case? Dr. Alexandru Rafila dă răspusul

Un anunț de o importanță maximă pentru români a fost făcut de unul dintre cei mai mari experți în microbiologie din România, Alexandru Rafila. Acesta spune că ar fi posibilă o slăbire a restricțiilor în ceea ce privește circulația cetățenilor.

Alexandru Rafila a declarat, pentru Digi24, că măsura distanțării sociale ar putea să nu mai fie necesară din luna mai, dar unele măsuri restrictive să rămână în vigoare pe o perioadă mai lungă, până la dispariția completă a virusului.

„Eu cred că după data de 15 mai. Dar atenție, nu distanțarea socială să nu mai fie necesară, o reducere a măsurilor legate de distanțarea socială, dar multe din elementele, de exemplu organizarea de mari manifestări, vor fi probabil pentru mai mult timp în vigoare.”, a declarat dr. Rafila.

De asemenea, președintele Societății Române de Microbiologie a mai declarat că țara noastră va participa la un studiu la nivel mondial, în care se va testa singurul tratament etiologic, capabil să trateze coronavirusului.

„E un medicament etiologic, deci care tratează cauza bolii, singurul de fapt care există disponibil în momentul de față și unde există speranțe legate de o bună eficacitate. E vorba despre un medicament dezvoltat în SUA și noi o să fim parte a unui studiu internațional, în care mai sunt vreo 20 de țări din întreaga lume, în care se vor testa comparativ scheme terapeutice uzuale, le știți foarte bine, antivirale utilizate în infecția HIV, cu interferon, cu hidroxiclorochină, în paralele cu acest medicament. Vor fi loturi de pacienți și scopul este să observăm un câștig terapeutic net în favoarea acestui medicament etiologic și atunci, probabil, și compania americană va putea într-un timp relativ scurt să-l autorizeze pentru producție și pentru punere pe piață, într-un interval de câteva luni.”, a declarat Alexandru Rafila.