Drama unei bătrâne abandonată în sărăcie. „Şapte copii am făcut şi niciunul nu vine”

Bătrâneţea este o boală grea pentru bunicii lăsaţi singuri în vremuri în care abia se descurcă. Este realitatea trăită de mulţi români, printre care o femeie din judeţul Vaslui, mamă a şapte copii.

La 74 de ani, cu o pensie de şapte sute de lei, stă într-o casă fără curent electric şi aşteaptă ajutorul vecinilor, care îi duc mâncare.

Maria Corciu: “Nu mai pot. Şapte copii am făcut şi niciunul nu vine la mine.”

Femeia locuieşte în comună Deleni. Copiii nu o mai vizitează, iar casa în care îşi duce traiul este una sărăcăcioasă, fără curent electric, prin acoperişul căreia plouă.

Maria Corciu: “Aşa mă rog la fata mea, mai Mihaela ia-mă la tine. Nu are unde. Mamă, eu cum v-am ţinut pe toţi? Pui o pătură în cameră şi stau şi eu acolo. Nu vrea să mă ia.”

Cândva o femeie puternică şi gospodină, a ajuns acum la mila vecinilor. Mai ales că se deplasează cu greu.

Maria Corciu: “Nu pot să fac nimic, de făcut aş face, dar nu pot, nici cu grebla nu pot să dau că trebuie să ţin beţele în mână. E vai de viaţa mea, e mai mare ruşinea, dar trebuie să spun că nu am încotro.”

Vecin: “Chiar asta mă pregăteam acum, să-i fac acoperişul ăsta că-i ploua înăuntru. Au o parte din băieţi care stau pe aici, dar nici ei nu au putere să o ajute. Îi necăjită, ce să spunem, nu are cine să o ajute, mai vine pe la noi pe la vecini, o lingură de borş, una alta, caută săraca.”

Vecin: “O locuinţă improprie pentru bunul trăi. Astea sunt posibilităţile. Chiar dacă are copii, posibilităţile sunt reduse.”

Autorităţile locale ştiu de cazul femeii.

Doru Eşanu, primarul comunei Deleni: Noi suntem o comună mai năcăjită aşa, mai năpăstuită, bătută de Dumnezeu, dar avem mai multe spete de genul ăsta.
Reporter: E cu atât mai grav cu cât doamnă are copii?!
Doru Eşanu, primarul comunei Deleni:

E un aspect care deranjează un om de bunăcredinţă. Să aibă un minim necesar, să discute: azi îi aduc eu o pâine, mâine îi aduci tu o sticlă de lapte, cât are de trăit. Dar în condiţiile astea, fără lumină, e foarte greu.

Din păcate, în aceeaşi situaţie disperată se află mulţi bătrâni din țară.