O nouă lege care îi scoate mai rapid la pensie pe unii salariați. Va intra duminică în vigoare

O nouă categorie de salariați va putea ieși mai rapid la pensie. Asta dorită unei legi în acest sens, care va intra în vigoare de duminică, 3 aprilie.

O lege importantă a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial. În baza acesteia, o nouă categorie de salariați va avea ocazia să iasă mai rapid la pensie.

Vești bune pentru muncitorii din termocentralele pe bază de cărbune. Vor putea ieși mai rapid la pensie
Muncitorii care au lucrat în grupele I sau II la termocentralele pe bază de cărbune, se vor putea pensiona din data de 3 aprilie 2022, mai devreme. Asta datorită Legii 74/2022, care va intra în vigoare duminică, transmite Avocat.net

Legea este, de fapt, o completare Legii 263/2010, referitoare la sistemul de pensii publice și de recunoaștere a grupelor de lucru pentru salariații din unitățile de producere a energiei electrice sau termocentralele pe bază de cărbune.

”Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i) (cele menționate mai sus, n.red.) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă”, este precizat în Legea 74/2022.

Însă, la cerere, de noua lege vor putea beneficia și cei care sunt, deja, pensionari. Însă, după o lună de la solicitare vor avea dreptul la recalcularea venitului. Desigur, dacă va fi mai mic decât cel nou, nu se va lua în considerare.

Noua lege a fost implementată după ce în iulie 2021 s-a modificat Legea pensiilor. Subliniem că va intra în vigoare în ziua de 3 aprilie, deoarece așa prevede procedura după apariția în Monitorul Oficial.

Ce salariați pot ieși mai deveme la pensie în România
În momentul de față, în România bărbații se pot pensiona la vârsta de 65 de ani, iar femeile la 63 de ani. Dar, categorii precum polițiști, militari, funcționari publici, pompieri, angajații SPP pot avea pensie și la 50 de ani.

De asemenea, pot ”scăpa” de statutul de salariat și cei din sectorul minier, doar dacă au îndeplinit un stagiu de cotizare de două decenii.

La finalul anului trecut, statisticile arătau că la nivel național sunt 1,249 milioane de salariați. În ceea ce-i privește pe pensionari, tot la finalul lui 2021, INS arăta un număr de 5,058 milioane de români.

Un român obișnuit primește pe lună o pensie ce variază între 1000 și 1500 de lei. În schimb, o pensie specială poate depăși chiar și 10.000 de lei pentru mai marii țării.