Ora de iarnă 2022. Se mai schimbă ora anul acesta? Ce decizie a luat Comisia Europeană

În fiecare an, România este supusă schimbărilor de oră bianuale, evenimente care au un mare impact negativ asupra sănătății umane. Înainte de schimbările din 2020, unele state membre ale Uniunii Europene ar fi trebuit să decidă dacă se vor mai face trecerile la programul de vară/iarnă sau nu.

Se mai schimbă ora de iarnă în 2022?
Comisia Europeană a lansat o consultare publică în fața a 4,6 milioane de persoane în privința schimbării orei. Rezultatul a fost următorul: 84% dintre participanți au fost de acord cu eliminarea schimbării orei. Astfel, fiecare stat membru al Uniunii Europene avea dreptul de a decide dacă păstrează sau nu schimbările orei.

Deciziile ar fi trebuit să apară încă din 2019, însă acestea nu au fost luate la timp. Astfel, schimbarea orei de iarnă rămâne valabilă și anul acesta.

Orele se schimbă în ultimul weekend din martie (pentru cea de vară) și în ultimul weekend din octombrie (pentru cea de iarnă). Ora de vară s-a schimbat, în 2022, în luna martie, pe data de 27, atunci când ora 2:00 a devenit ora 3:00. Astfel, în lunile călduroase, oamenii se pot bucura de mai multă lumină, ziua fiind mult mai lungă, iar noaptea mai scurtă.

Cum ne afectează schimbarea orei de iarnă
Astfel, în 2022, ora de iarnă se va schimba pe data de 30 octombrie 2022, atunci când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Ziua va avea 25 de ore, iar schimbarea vine după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează Ecuatorul, ajungând în Emisfera Sudică.

Conform ultimelor studii, persoanele care au probleme grave de sănătate și cele de peste 65 de ani au un risc mai ridicat de accident vascular cerebral în primele două zile ale schimbării ceasului.

Schimbarea orei de iarnă poate avea efecte negative în general, de la stări de stres și anxietate, oboseală, tulburări de somn, probleme digestive, stări de confuzie, scăderea vigilenței și chiar dereglări hormonale. Specialiștii susțin că recuperarea și adaptarea la noua oră se face în cel puțin o săptămână.