Pacientul zero

Autoritatile din China au demarat o ancheta pentru identificarea primei persoane infectate cu noul coronavirus, agentul patogen care s-a raspandit pe intreg mapamondul in doar cateva luni, provocand peste 5.000 de cazuri de imbolnavire. In urma cercetarilor amanuntite, s-a ajuns la concluzia ca „pacientul zero” ar fi contactat boala pe 17 noiembrie, cu mult inainte de izbucnirea pandemiei.

Prima persoana infectata cu COVID-19 ar fi un barbat de 55 de ani din Hubei

Concret, potrivit datelor guvernamentale publicate recent, este vorba despre un barbat in varsta de 55 de ani din provincia Hubei, descrisa de specialisti drept epicentrul acestei maladii. Odata identificata aceasta persoana, autoritatile spera sa poata descoperi si sursa coronavirusului, despre care se considera in momentul de fata ca a fost transmis de la un animal salbatic.

Pana acum, au fost depistati alti 266 de pacienti infectati in ultimele luni ale anului trecut, cand sistemul medical din China s-a confruntat cu primele cazuri de COVID-19. De remarcat este faptul ca specialistii au descoperit abia la finalul lunii decembrie boala deosebit de grava cu care se confrunta acum intreaga lume.

O cercetare stiintifica sustine ca „pacientul zero” nu ar fi fost in piata de fructe de mare din Wuhan
Teoria autoritatilor din China este contrazisa, insa, de o cercetare stiintifica in urma careia s-a ajuns la concluzia ca prima persoana infectata cu coronavirus nu a avut nicio legatura cu piata de fructe si legume din Wuhan, unde se considera ca s-a declansat pandemia. Mai exact, ar fi vorba despre un varstnic tintuit la pat, suferind de accident vascular cerebral si dementa.

In schimb, jurnalistii de la BBC sustin ca agentul patogen ar fi fost creat in laborator, chiar daca Institutul de Virologie din Wuhan a dezmintit informatiile, catalogandu-le drept zvonuri menite sa starneasca panica. Cu toate acestea, speculatiile s-au raspandit rapid si continua sa-si faca simtita prezenta pe retelele de socializare.

Specialistii chinezi sustin in continuare ca focarul mortal de coronavirus a pornit din Piata din Wuhan, iar infectia s-a transmis la om de la animal. De cealalta parte, ca argument in sustinerea teoriei lor, cei de la postul public britanic au invocat Comisia municipala de sanatate din Wuhan, potrivit careia primul pacient cu coronavirus a aparut pe 8 decembrie.

Totodata, un medic chinez a declarat ca acest prim bolnav de coronavirus s-a infectat la 1 decembrie 2019. Practic, cu o saptamana mai devreme decat perioada la care fac referire oficialitatile din statul asiatic in declaratiile lor publice, scrie fanatik.ro.