Șeful Guvernului de la București a venit cu noi explicații referitoare la măsurile economice ce urmează să fie implementate în țara noastră, în circumstanțele în care cheltuielile se ridică la 40% din PIB, iar veniturile acoperă o cotă de doar 27%. Angajările la stat vor fi suspendate, iar pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei vor primi 700 de lei suplimentar, în timp ce autoritățile politice vor viza accelerarea procesului de atragere de bani de la Bruxelles.
Pensii majorate pentru vârstnici, dar și suspendarea angajărilor la stat – sunt câteva dintre măsurile anunțate luni seară de către premierul Nicolae Ciucă. Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.
Potrivit informațiilor transmise de către șeful Executivului de la București, noile hotărâri se vor aplica de pe 1 iulie 2022.
700 lei în plus pentru acești pensionari!
Noul pachet de măsuri socio-economice „Sprijin pentru România” cuprinde:
- amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă;
acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public;
acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.
Nicolae Ciucă anunță suspendarea angajărilor la stat
Chiar dacă social-democrații și liberalii au abordări diferite în ceea ce privește ideile financiare, ei au promis să își „uniformizeze” părerile. O reformă a Codului Fiscal în țara noastră este absolut necesară, au arătat de-a lungul timpului guvernanții, explicând că, spre deosebire de România, care cheltuie 40% din PIB în timp ce încasează doar 27%, Polonia înregistrează procente aproape identice în acest sens.
Nicolae Ciucă a transmis, tot luni seară, că Guvernul României va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public astfel încât economia țării să atingă un nivel de echilibru. Printre deciziile ce vor fi adoptate în viitorul apropiat se numără:
-diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;
-suspendarea angajărilor la stat;
-creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR – în acest sens, coaliția de guvernare va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.