Semnale de alarma. Care sunt simptomele de COVID si cand trebuie sa suni la 112.

COVID-19 poate avea evolutii imprevizibile, intr-un termen scurt, atrag atentia medicii. Saturatia oxigenului din sange este unul dintre cei mai importanti factori in monitorizarea unui pacient confirmat cu SARS-CoV-2, chiar si usor simptomatic.

Managerul Institului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat ca saturatia oxigenului se masoara cu aparate simple, pe care le putem gasi in farmacii, sau chiar si cu ajutorul unor aplicatii pe smartphone.

Acestea pot fi folosite acasa si chiar ne pot salva viata. De asemenea, in lipsa acestora, exista, insa, si alte mijloace, la indemana oricui, de a-si verifica respiratia.

Numarul optim de respiratii pe minut

“Daca un pacient a fost diagnosticat cu COVID-19, dar are o forma usoara si sta acasa, izolat, trebuie sa-si monitorizeze starea de sanatate. Ce are de urmarit?

In primul rand, temperatura. Insa o temperatura inalta, chiar si de 39 de grade, NU inseamna un risc de evolutie severa a bolii, a explicat Beatrice Mahler.

Un parametru care insa poate sa indice o eventuala evolutie nefavorabila este numarul de repiratii intr-un minut. In mod normal trebuie sa avem 18 respiratii intr-un minut.

Cand deja numarul de respiratii ajunge la 30, avem deja o problema care sa ne faca sa chemam ambulanta la domiciliu si sa mergem la primul spital, spune dr. Beatrice Mahler.

Cand trebuie sa ne ingrijoram

De regula, aceasta frecventa respiratorie, care este cuantificabila, se asociaza cu o scadere a saturatiei de oxigen, dar probabil ca nu toti avem la indemana un pulsoximetru – sunt acele aparate mici,

care se prind de un deget cu un clips si care masoara nivelul de oxigen din sange. Sunt foarte utile, cu o mentiune: acest aparat trebuie lasat sa se stabilizeze cam un minut pentru a vedea valoarea reala a saturatiei.

Are un senzor care are nevoie de multe ori de cateva secunde pentru a monitoriza exact valoarea de oxigen cu care este incarcata hemoglobina, a explicat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitala.

In afara de acele dispozitive pe deget, telefoanele noi au unele aplicatii care pot sa determine aceasta valoare a saturatiei si care ne permit sa ne monitorizam starea si acasa.

Trebuie stiut, de asemenea, ca valoarea normala a saturatiei de oxigen NU este suta la suta. Trebuie sa ne facem probleme atunci cand saturatia scade sub 93 la suta si cand pulsul creste peste 100.

Alte semnale de alarma. Cand trebuie sa sunam la 112

Citeste continuarea